Preview

Sheep, goats, wool business

Advanced search

Испанская порода коз Мурсиана-Гранадина в Подмосковье

Abstract

Information about the breed of goats of Spanish origin Mursiana-granadina, which is of interest for the production of goat’s milk, the composition of which is most suitable for the production of a variety of dairy products and, primarily, for cheese. Given the characteristics of some economically useful traits of animals and the composition of milk obtained from them.

About the Authors

А. Шувариков
РГАУ - МСХА имени К.А. Тимирязева
Russian Federation


Е. Митусова
ООО «Инновации и технологии в животноводстве»
Russian Federation


Н. Жижин
ВНИИ молочной промышленности
Russian Federation


Е. Семенова
ВНИИ молочной промышленности
Russian Federation


О. Пастух
РГАУ - МСХА имени К.А. Тимирязева
Russian Federation


References

1. Остроумова, Т.А. Химия и физика молока: Учебное пособие. - Кемеровский технологический институт пищевой промышленности. Кемерово, 2004. - 196 с.

2. Верещагина, Т.Г. Питание детей первого года жизни: учеб. - метод. пособие: в 2 ч. / авт. - сост. Т.Г. Верещагина, И.Г. Михеева; под ред. В.А. Филина, Т.Г. Верещагиной. - Ч. 1: Естественное вскармливание. - М.: Династия, 2005. - С. 80-81.

3. Mayer, K & Fiechter, G (2012) Physicfl and chemical characteristics of sheep and goat milk in Austria. International Dairy Journal 24, 57-63.

4. Raynal-Ljutovac, K., Lagrifoul, G., Paccard., Guillet, I & Chilliard, Y. (2008) Composition of goat and sheep milk products: an update. Small Ruminant Research 79, 57-72.

5. Тепел, А. Физика и химия молока / А. Тепел; пер. с немецкого под ред. канд. техн. наук, доц. С.А. Фильчаковой. - СПб.: Профессия, 2012. - С. 234.

6. Хаертдинов, РА. Содержание белковых фракций и влияние их уровня на технологические свойства молока / Р.А. Хаертдинов, М.П. Афанасьев, Э.С. Губайдуллин // Молочное и мясное скотоводство. - 1997. - № 5. - С. 17-18.

7. Шувариков, А.С. К вопросу оценки состава овечьего, козьего и коровьего молока / А.С. Шувариков, К.А. Канина, Т.О. Робкова, Е.А. Юрова // Овцы, козы, шерстяное дело. - 2018. - № 1. - С. 20-22.

8. Шувариков А.С. Качественные показатели коровьего, козьего и верблюжьего молока с учетом аллергенности / А.С. Шувариков, Е.А. Юрова, О.Н. Пастух // Известия Тимирязевской сельскохозяйственной академии. - 2017. - № 5. - С. 115-123.

9. Шувариков А.С. Молочная продуктивность и технологические свойства молока коз в зависимости от разных факторов / А.С. Шувариков, О.Н. Пастух. -В сб.: Доклады ТСХА Мат. международ. научн. конференции. - 2018. - С. 131-133.

10. Юрова Е.А. Сравнительная оценка молока-сырья жвачных сельскохозяйственных животных / Е.А. Юрова, Е.С. Семенова, Д.Н. Мельденберг, К.А. Канина, Т.О. Робкова // Молочная промышленность. -2017. - № 8. - C. 60-63.


Review

For citations:


 ,  ,  ,  ,   . Sheep, goats, wool business. 2019;(2):25-28. (In Russ.)

Views: 139


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2074-0840 (Print)