Preview

Sheep, goats, wool business

Advanced search

Продуктивность маток северокавказской мясо-шерстной породы с различными типами белков и ферментов крови

Abstract

The article considers the relationship of polymorphic systems of proteins (transferrin and hemoglobin) and blood enzymes (arylesterase and alkaline phosphatase) with economically useful features of Queens of the North Caucasian meat and wool breed.

About the Authors

Исмаил Исмаилов
ФГБОУ ВО «Ставропольский государственный аграрный университет»
Russian Federation


Нина Трегубова
Ставропольский институт кооперации (филиал) АНО ВО бУкЭП
Russian Federation


Валентин Скрипкин
ФГБОУ ВО «Ставропольский государственный аграрный университет»
Russian Federation


References

1. Гаджиев З.К. Биохимический полиморфизм белков и ферментов крови аборигенных карачаевских коз / З.К. Гаджиев, Т.В. Мамонтова // Сб. науч. тр. Ставропольского НИИЖК. - 2013. - Т. 1. - № 6. - С. 147-150.

2. Трухачев В.И. Генетические маркеры мясной продуктивности овец (ovis aries l.) сообщение i. миостатин, кальпаин, кальпастатин / В.И. Трухачев М.И Селионова., А.Ю. Криворучко, А.М.М. Айбазов // Сельскохозяйственная биология. - 2018. - Т. 53. -№ 6. - С. 1107-1119.

3. Ольховская Л.В. Популяционно-генетический анализ грубошерстных и мясных пород овец по полиморфизму белков / Л.В. Ольховская, С.В. Криворучко, А.У Эдиев // Вестник Российской академии с.-х. наук. - 2013. - № 5. - С. 43-45.

4. Ким Г.Л. Возможность использования некоторых полиморфных систем крови в селекции овец дегересской мясо-шерстной породы // Дисс. канд. с.-х. наук. Алма-Ата, 1983. - 160 с.


Review

For citations:


 ,  ,   . Sheep, goats, wool business. 2020;(1):11-13. (In Russ.)

Views: 47


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2074-0840 (Print)