Preview

Sheep, goats, wool business

Advanced search

Прижизненная оценка мясной продуктивности овец

Abstract

The results of lifetime assessment of sheep meat productivity are presented. In rams of different breeds, indicators of lifetime meat productivity (torso, pre-slaughter live weight) they were characterized by a high rating-4.05-4.50 points. The expression of meat forms (condition) in Queens of breeds of meat-wool productivity was good and varied on average from 12.5 to 13.4 points. The coefficient of variation on this feature among the studied breeds was insignificant, at the level of 8.71-9.80%.

About the Authors

Юрий Герман
Республиканское унитарное предприятие «Научно-практический центр национальной академии наук Беларуси по животноводству»
Russian Federation


Ирина Грекова
Республиканское унитарное предприятие «Научно-практический центр национальной академии наук Беларуси по животноводству»
Russian Federation


Ирина Сучкова
Учреждение образования «Витебская ордена «Знак Почета» государственная академия ветеринарной медицины»
Russian Federation


References

1. Республиканская программа развития овцеводства на 2013-2015 гг., утвержденная Постановлением Совета Министров Республики Беларусь от 20.03.2013 г. -№ 202. - 11 с.

2. Комплекс мер по развитию овцеводства в Республике Беларусь на 2019-2025 гг., утвержденный Постановлением Совета Министров Республики Беларусь от 07.08.2019 г. - № 524. - 12 с.

3. Кравченко Н.И. Актуальные вопросы реализации генетического потенциала многоплодия мериносовых овец // Овцы, козы, шерстяное дело. - 2011. - № 4. -С. 18-19.

4. Ерохин А.И., Интенсификация воспроизводства овец / А.И. Ерохин, Е.А. Карасев, С.А. Ерохин // Под ред. проф. А.И. Ерохина. М., 2012. - 255 с.

5. Методика оценки мясной продуктивности овец / С.В. Буйнов и др. // ВИЖ: Дубовицы,1978. - С. 4-7.

6. Рокицкий П.Ф. Биологическая статистика: учебное пособие - 3-е издание. - Минск: Вышейшая школа, 1973-320 с.


Review

For citations:


 ,  ,   . Sheep, goats, wool business. 2020;(2):27-29. (In Russ.)

Views: 273


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2074-0840 (Print)